(Tämä oli alunperin liian pitkä kommentti Magman kirjoitukseen)

 

Viime aikoina on kuulunut ihan suvaitsevaisiakin kannanottoja suomenruotsalaiselta puolelta, mutta tässäkin lopetin lukemisen tuossa puolivälissä kun rupesit jauhamaan suomenkielisten "taloudellisten syntipukkien" etsimisestä... miten tuollaisen kanssa voi keskustella (kun nyt siis jalomielisesti olet valmis sallimaan keskustelua), jos aina mennään tahallisesti täysin asiasta ohi?

Ensinnäkin, kysymyshän ei tosiaan tunnu olevan ruotsinkielisistä palveluista vaan "oikeudesta toisten ihmisten kielisyyteen". Siitähän tässä koko kielipolitiikassa on kysymys, ja niistä palveluista on turha jauhaa. Ne pystytään kyllä toteuttamaan.

Jos sitä natsikorttia halutaan heiluttaa, muistetaan ensin että vaatimukset toisten ihmisten ruotsinkielisyydestä Suomen kansalaisuuden perusteella ovat huomattavasti kielinationalistisempia kuin näiden vaatimusten yksinkertainen kieltäminen. Joten katsotaanpas siellä peiliin ja heilutellaan sitä natsikorttia sinne.

Valittamasi tilanne "kieli-ilmaston huonomisesta" johtuu vain yksinkertaisesti esimerkiksi pohjoismaisen tilanteen normalisoitumisesta ja siitä, että suomenkieliset uskaltavat enemmän sanoa ääneen, että heilläkin on äidinkielensä ja oikeutensa, joita he arvostavat vähintään yhtä paljon kuin te omaanne.

Argumentointi vastapuolen oletettujen psykologisten ongelmien kautta oli Neuvostoliitossa hyvin suosittu taktiikka. Kuitenkaan mitään isovelikompleksia Ruotsia kohtaan minulla ei ole. Se on maa muiden joukossa. Itse asiassa ruotsalaiset ovat paljon paremmin suomenkielisiin asennoituvaa sakkia kuin suomenruotsalaiset... valitsen seurakseni aina mieluummin riikin- kuin rantaruotsalaisen, koska jälkimmäinen alkaa turhan usein jossain vaiheessa sylkeä silmille siitä että kasvoin täysin suomenkielisenä ja suomenkielisessä ympäristössä, enkä käsitä, miksi se on ongelma.

Isovelikompleksia on pikemminkin havaittavissa näissä kirjoituksissa, joissa lähdetään aina siitä premissistä, että suomenkielisten suomenkielisyys on suomenkielisten vika, ja että on jotenkin itsestäänselvää että sille pitäisi tehdä jotain. Ja että suomenkielisten pitäisi tajuta, että se tehdään heidän omaksi parhaakseen. Jos eivät tajua, taustalla on jotain alemmuuskompleksia tai muuta. Jos itse käyttäytyy ylimielisenä isoveljenä, voi myös varautua siihen että siitä tulee vastareaktio.

Koitapa kääntää vastaava argumentti minne tahansa muualle -- vaikka Ahvenanmaalle, Ruotsiin, Venäjälle tai Saksaan -- ja katsotaan miten hyvin se uppoaa... ja mitään komplekseja ei varmaan tuoda kuvaan mukaan selitteeksi.

"Kieliriita" on elossa vain siksi, että se lopputulos jota te tahtoisitte -- suomenkielisten mukautuminen ruotsinkielisiksi aina kun haluatte -- on liian monelle suomenkielisille absurdi ajatus ihan luonnollisista, ymmärrettävistä syistä. Siihen ei pitäisi olla nokan koputtamista; jokainen tietää itse nämä asiat omalla kohdallaan parhaiten.

Tämä magmahan on mielenkiintoinen, näitä artikkeleita pitää alkaa systemaattisesti parseroimaan omassa blogissa, ilmeisesti näille suomenruotsalaisille pseudoargumenteille on nyt sitten perustettu think tank...